niedziela, 14 czerwca 2015

BUTELECZKA SŁONECZKA - aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu

Kiedyś kupowaliśmy gotowy syrop, dziś robimy własny, ekologiczny. Aby zebrać kwiaty czarnego bzu, można zaplanować rodzinną wycieczkę w miejsca odległe od ruchliwej drogi, tam gdzie spokój, gdzie teren dziki i niedostępny. To daje nam gwarancję, że nasze kwiaty są czyste.
Syrop właśnie zlaliśmy do buteleczek - jest pyszny.
Wiem, jest wiele przepisów, podam jednak nasz sprawdzony, taki bez wątpliwych dodatków.

Jak go wykonać?
40 parasoli kwiatowych czarnego bzu
2 kg cukru trzcinowego nierafinowanego
2 l wody filtrowanej
4 ekologiczne cytryny niewoskowane
wykonanie: kwiaty po zerwaniu rozłożyć na białej tkaninie, by pozwolić wszelkim maleństwom/owadom wydostać się z kwiecia (NIE płukać - żal cennego pyłku). Nożyczkami ściąć do dużego słoja tylko kwiaty, zielone łodyżki odrzucić, aby uniknąć posmaku goryczy. Kwiaty przełożyć plastrami cytryny ( 2 szt|) i zalać gorącym syropem ugotowanym z cukru i wody. Odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce, czasem zajrzeć do słoja i zamieszać. Po tym czasie zawartość przelać do garnka, a kwiaty i cytryny mocno wycisnąć przez płótno. Dodać jeszcze sok z pozostałych 2 cytryn również przecedzony przez płótno i podgrzać do zagotowania. Gorący syrop rozlać do wyparzonych butelek lub małych słoiczków, odwrócić do góry dnem, aby chwyciły. Syrop przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz