poniedziałek, 6 lipca 2015

LIPOWY AROMAT LATA - syrop z kwiatu lipy

Gdy jadę przez park, lipy dają o sobie znać intensywnym aromatem. I tu warto pomyśleć o dzieciach, o ich skłonnościach do pychotek. Syrop lipowy będzie zdrowym i aromatycznym dodatkiem do herbaty lub wody.
Jak wykonać syrop lipowy?
1/2 - 2/3 objętości słoja (1,9 l.) kwiatostanu lipy bez przylistków  
1 kg cukru
1 l wody
1 cytryna
wykonanie:
kwiaty po zerwaniu rozłożyć na białym płótnie aby żyjątka, robaczki opuściły nasze zbiory.
Cukier rozpuścić w wodzie (nie trzeba zagotowywać).
Kwiaty umieścić w słoju i zalać gorącym syropem. Po ostygnięciu dodać sok z cytryny i przez trzy -cztery dni przechowywać w chłodnym miejscu mieszając co jakiś czas.
Następnie syrop podgrzać i gorący zlać do słoiczków.

A na zimowe przeziębienia herbatka jako środek napotny

Wystarczy tylko zebrać kwiaty lipy z przylistkami, wysuszyć
(w cienistym miejscu), następnie zamknąć w słoju i zimą  zaparzyć dziecku pyszną (z miodem lub syropem z mniszka, albo z czarnego bzu) herbatkę. Lipę można zalewać kilkakrotnie, daje wówczas wyśmienite smarowidło dla gardła.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz