Piękna, młoda i zdrowa - PANI POKRZYWA |
Gdyby ją ususzyć, to potem herbatkę oczyszczającą można zaparzyć, odrobinę można dodać do herbatki z wielu ziół i owoców tzw. mieszanki.
Fantastyczna jest jako królowa obiadu lub deseru.
Placki ziemniaczane z pokrzywą
Takie najzwyklejsze placki ziemniaczane, każdy ma na nie swój przepis, wystarczy tylko do masy ziemniaczanej dodać umytą uprzednio i pokrojoną drobno pokrzywę (ilość według uznania).
Podawać z czym kto lubi: dzieci z cukrem, ketchupem, ze śmietaną lub sosem bolońskim.
Są o wiele pyszniejsze od zwykłych placków, a tej pokrzywy nie czuć w nich wcale.
Babka ziemniaczana z pokrzywą
Tu nic prawie nie zmienia się w przepisie. Robimy takie samo ciasto jak na placki z pokrzywą (opcjonalnie według uznania można dodać drobno pokrojoną wędzonkę, ogonówkę, kiełbasę). Różnica jest tylko w ostatniej fazie wykonania. Ciasto wykładamy do formy na babkę lub prostokątnej i pieczemy w piekarniku (90min. / 160-180°).
Babka ziemniaczana z pokrzywą |
Gdy zostanie pół blaszki, można nazajutrz pokroić babkę w plastry i odsmażyć na patelni
Podawać ze śmietaną albo ketchupem.
Piernik z pokrzywą
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szklanki oleju
2 łyżki ciepłego płynnego miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika Kotanyi/ Dr. Oetker
2 łyżeczki sody
2-3 garście drobno pokrojonej pokrzywy
wykonanie: jajka ubić z cukrem i solą, dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą, wlać olej, miód, wymieszać, na końcu wsypać pokrzywę. Piec ok. 1 godz. w foremkach keksowych w temp. 160° (do suchego patyczka).
To zdrowe ciasto można zajadać samo, ale wspaniale smakuje również z wiejskim masłem i domowymi powidłami śliwkowymi.
Piernik z pokrzywą i z powidłami śliwkowymi |
I w ten sposób okazuje się, że dzieci z wielkim apetytem jedzą potrawy z pokrzywą nawet o tym nie wiedząc!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz